Den 7 meter lange “Elbo” fra begyndelsen af 1919 er bygget til at kunne sejle både for sejl og motor og var i generationer hjemmehørende i Thorupstrand, inden den i 1930’erne blev solgt først til Slettestrand og senere til Vendsyssel. Omkring 1980 kom den væk fra Hirtshals, og på det tidspunkt stod den på land. I 2005 kom den tilbage til Thorupstrand, hvor den indtil efteråret 2007 stod i et midlertidigt hus ved Strandgaarden. Oplysninger fra den tid, hvor “Elbo” var aktiv i fiskeriet, er vi meget interesserede i.
Selvom båden er gammel, viste det sig i foråret 2008, at det ikke er den eneste båd med det klassiske agterspejl, der findes fra sejlskibstiden. I Skagen havn lå der en af samme type og størrelse, men formentlig bygget senere og et andet sted på kysten.
En renovering af “Elbo” ville betyde, at alle de spor, det er muligt at finde, ville forsvinde, så i stedet valgte Han Herred Havbåde at bygge en ny “Elbo”. Peter Madsbøll gik i gang med byggeriet i november 2007, og i begyndelsen af februar 2008 blev der fældet mastetræ i Fosdalen plantage. Den nye Elbo blev søsat 1. november 2008. Den egner sig til dem, der gerne vil sejle for sejl på havet og måske deltage i stævner som f.eks. kapsejladsen Limfjorden Rundt.
Elbo er velegnet til fiskeri, både garnfiskeri og pilketure, og Elbo er udstyret med garnhaler. Båden har nogle somre været rigget til med sejl. Elbo er udstyret med en 2 cylindret 30 HK Bukh motor, GPS, AlS, VHF radio og alt nødvendigt nødudstyr såsom redningsflåde og redningsveste er på båden, og i 2011 fik Elbolaget et beløb fra Sparekassen Vendsyssels Fond til indkøb af 15 flydedragter og 15 sæt olietøj.
Som medlem af Elbolauget får du mulighed for at komme på fisketure. 1 til 1,5 times sejlads ud for Slettestrand er der flere stenrev, hvor der kan pilkes. Garn bliver de fleste gange sat tættere på kysten. Der er god plads til 4 fiskere og 1 bådfører på disse ture, og der forsøges at fylde båden op med interesserede medlemmer.
Fangsten skifter gennem året, men det er muligt at fange frisk fisk hele året til eget forbrug. På vores fisketure sætter vi garn efter især fladfisk og torsk, om foråret går også stenbiderne i garnet. På pilketurene fanges der mest makrel og torsk. Med de rette garn er det også muligt at fange laks og multer. Og på revene kan der fanges rigeligt med krabber. Se billeder af vores fangst på Elbos facebook profil. Se link i højre side.
Der har indtil nu ikke været så stor interesse for sejlads med sejl, men det er et af de områder, vi gerne vil gøre noget mere ved i fremtiden. For at få lov til selv at sejle med Elbo skal man igennem et træningsprogram, der består af træning med spillet, kendskab til det mekaniske på Elbo og kendskab og brug af sikkerhedsudstyr, og endelig, som det vigtigste træning, i at starte og lande på kysten. Der er sjældent roligt vand ved Slette, og derfor er det meget vigtigt, at bådførerne er fortrolige med, hvordan båden skal starte og lande.
Træningen står Elbolaget selv for, og det foregår på en bestemt aften i ugen. Det er vores instruktør, der afgør, hvornår man er klar til selv at sejle. Udover denne godkendelse er det påkrævet, at man har duelighedsbevis for lystsejlere – et kursus der arrangeres i Han Herred Havbådes regi. Når disse ting er opfyldt, kan man selv tage Elbo på tur sammen med andre. Båden skal reserveres, og både bådførere og menige medlemmer kan tage initiativ til turen.
Under menupunktet ”Billeder” kan man se billeder fra bygningen af Elbo.
Herunder er der et link, som fortæller lidt om, hvordan man bliver medlem af bådelaget.
Bådelaget Elbo
Formand Villy Schmidt
Telefon 42 68 06 14
Email: villyschmidts@gmail.com